VIDEO

DOKUMENTAR

REKLAMEFILM

MUSIKKVIDEO

EFFEKTER

KREATIVITET

 

 

"Vi kan produsere

din neste film

 med høy kvalitet

til "low budget"

pris."

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

For tiden er vår hovedfokus på dokumentarfilmen "Kristiansand -en   reise i postkort"

Klikk deg gjerne inn  på linken ovenfor for   å lese om vårt nyeste prosjekt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ny DVD lansert november 2014:

KRISTIANSAND

 

 

 

-en historisk reise i postkort

Filmene selges hos bokhandlerne:

Berge- og Birting Libris

 

-------------------------------------------

 

Dokumentar:

Hestmanden - "The lucky star"

 

DS «Hestmanden» er et norsk dampdrevet lasteskip med passasjerkapasitet, nå museumsskip og krigsminnesmerke over krigsseilerne. Skipet var byggenummer 104 ved Laxevaags Maskin & Jernskibsbyggeri i Bergen, og ble overlevert Vesteraalens Dampskibsselskab (VDS) i 1911 der hun ble satt inn i kystgodsruten. Skipet kom uskadet gjennom både første og andre verdenskrig (i Nortraships flåte i sistnevnte), og fortsatte i VDS sin tjeneste til hun ble solgt til Høvding Skipsopphugging i 1955.

Fra filmen om DS/Hestmanden. H.M. Kong Harald kastet glans over nydåpen av Hestmanden.

Etter å ha ligget i opplag siden 1965, ble skipet i 1979 kjøpt av Norsk Veteranskibsklub, og i 1982 begynte restaureringsarbeidet. Arbeidet stoppet imidlertid opp, men i 1995 førte offentlige midler til at arbeidet kom i gang igjen. DS «Hestmanden» er det eneste gjenværende skipet av Nortraships flåte, og ble i 1996 erklært verneverdig av Riksantikvaren.[1] Skipet representerer både norsk maritim historie og krigshistorie fra første halvdel av forrige århundre. Skipet ble i september 2011 sjøsatt etter å ha blitt restaurert ved Bredalsholmen Dokk og Fartøyvernsenter i Kristiansand. Antikvarisk restaurering av DS «Hestmanden» koster 80 millioner kroner alene over Riksantikvarens budsjett.[2]

DS «Hestmanden» ble bygd på bestilling fra Vesteraalens Dampskibsselskab og overlevert 23. september 1911 etter en byggetid på cirka ett år. Skipet ble satt inn i kystgodsruten mellom Bergen og Tromsø før hun mellom 1915 og 1917 gikk i Nordsjøfart med kull mellom England og Frankrike. Under første verdenskrig var «Hestmanden» utleid til britiske myndigheter, og gikk med britisk mannskap i britiske farvann, samt i konvoifart på blant annet Frankrike og Arkhangelsk i Russland. Fra 1924 og frem til krigsutbruddet i 1940 seilte skipet i kystgodsruten mellom Oslo og Kirkenes, med en og annen tur til Petsamo i Finland (dagens Petsjenga i Russland).

Fra filmen om DS/Hestmanden. "Gråt ikke jenta mi, der er jenter hvor vi seiler hen".

 

Bli med Cornelia og bestefar på en koselig tur i byen.

En film som forteller en levende historie med et variert utvalg av de fineste postkortene fra Kristiansand.

Filmen er produsert i 2 deler. Hver DVD varer i 60 min.

Du kan også bestille filmene ved å sende oss en e-post.

-------------------------------------------

 

 

 

Fra filmen om DS/Hestmanden. Ny dåp 100 år etter.

Under det tyske angrepet på Norge 9. april 1940 var DS «Hestmanden» på nordgående i kystgodsruten. Skipet ble etter kort tid rekvirert av den norske marinen for å transportere forsyninger og mannskap nord for frontlinjen i Nord-Norge. Etter en måneds tid ble skipet frigitt, og var på Svalbard for å laste kull da det ble klart at den norske regjeringen ville kapitulere. DS «Hestmanden» ble sammen med andre handelskip som ikke var i tysk-kontrollert farvann beordret til Storbritannia. Skipet ble sammen med Det Bergenske Dampskibsselskabs DS «Nova» eskortert til Færøyene, og derfra videre via Orknøyene til Clyde i Skottland, hvor hun ankom 4. juli 1940. Resten av krigen var skipet underlagt Nortraships kontroll, og seilte stort sett i konvoier i britisk farvann – bortsett fra en konvoi til Reykjavik på Island sommeren 1941.[3] I juni 1945 var «Hestmanden» det første norske skipet som gikk fra Oslo til Finnmark med forsyninger til gjenoppbyggingen.

Fra filmen om DS/Hestmanden. Tidsriktig musikk og utstyr.

Årene i krigstjeneste med minimalt vedlikehold hadde satt sine spor, og i 1946 ble «Hestmanden» sendt til Akers mekaniske verksted for ombygging og modernisering. Skipet ble satt i fart igjen i 1947 og gikk hovedsakelig i kystgodsruten frem til 1955.

I 1955 kjøpte Høvding Skipsopphugging i Sandnessjøen skipet og døpte henne om til «Vegafjord». Høvding Skipsopphugging hadde kjøpt rettighetene til tyske skipsvrak og skipslast langs norskekysten. «Vegafjord» deltok i blant annet hevingen av den tyske ubåten U-843 som ble en innbringende hevingsoperasjon for bergingsselskapet. Skipet deltok også i opprydningsarbeidet etter krigen, og fraktet mye skrapmetall ut av landet. DS «Vegafjord» var i drift frem til 1965 da hun ble lagt i opplag. Høvding Skipsopphugging var klar over skipets historiske verdi, og tok i sin tid kontakt med Norsk Sjøfartsmuseum for å diskutere bevaring, men bevaringsforslaget fikk ikke støtte.[4] Skipet ble imidlertid ikke hugget opp, men ble istedet liggende i opplag i nærheten av Sandnessjøen.

Fra filmen om DS/Hestmanden: En liten grovklippet smakebit.

Hjem ] Nyheter ] Video ] Kontakt ]